Cum poate fi falsificat uleiul de măsline?
Uleiul de măsline este practic sucul extras prin metode mecanice din măslinele proaspăt culese, fără aditivi, chimicale sau alte procese. Pentru a fi considerat ulei de măsline extravirgin, de cea mai bună calitate, un ulei de măsline trebuie să treacă de analizele și testele realizate la Consiliul Internațional al Producătorilor de Măsline, cu sediul în Madrid, Spania. Uleiul extravirgin este uleiul de primă presă, obținut prin stoarcerea măslinelor la rece.
Dar lanțul de producție și distribuție este unul foarte lung și permite falsificarea uleiului de măsline, pentru că de multe ori uleiul este extras într-o țară, exportat în alta, amestecat cu ulei de măsline din alte surse și abia apoi ambalat și distribuit.
De obicei, uleiul de măsline este diluat cu uleiuri mai ieftine, precum cel de soia, ulei de floarea soarelui sau ulei de măsline de calitate slabă, care a fost rafinat prin metode chimice.
Pericolul constă și în folosirea uleiurilor de diverse surse, care pot conține alergeni.Cum ar trebui să alegi uleiul de măsline
Șansele de a alege ulei de măsline de calitate bună cresc dacă îl cumperi din magazine specializate sau din supermaketuri cu reputație, care aleg cu grijă sursa produselor vândute. În magazinele specializate poți degusta uleiul înainte de a cumpăra. Iată ce alte reguli să respecți:
Nu cumpăra niciodată ulei de măsline care nu are specificat "Extra Virgin" pe etichetă
Chiar dacă aceste cuvinte nu garantează calitatea, absența lor indică un ulei de calitate slabă.
Evită produsele etichetate ca ulei virgin, ulei pur, natural etc.Caută pe etichetă data recoltării și numele producătorului
Cu cât aceste date sunt mai specifice și detaliate, cu atât mai bine. De obicei, uleiurile de foarte bună calitate au specificate data când au fost presate sau data de recoltare. De asemenea, uleiul de foarte bună calitate, din surse verificate, are specificat pe etichetă nivelul acizilor grași conținuți. Concentrația ideală este de 0,2 procente sau mai mică, potrivit specialiștilor citați de epicurious.com.
Caută sigilii de certificare
În Uniunea Europeană, aceasta este Denumirea de Origine Protejată (DOP), care certifică faptul că uleiul de măsline provine dintr-o regiune recunoscută pentru producția de ulei de măsline de calitate.
Nu te lăsa păcălit de ambalajele sofisticate și prețurile mari
Un ulei de măsline prea ieftin ridică semne de întrebare, dar un ulei foarte scump nu înseamnă neapărat că este de calitate.
Ambalajele elaborate și prețurile exagerate nu îți oferă siguranța că ai cumpărat un ulei de măsline excelent.Ai încredere în simțurile tale
Uleiul de măsline falsificat are un gust unsuros, rânced, fără arome sau pur și simplu neplăcut. Uleiul de măsline autentic ar trebui să miroasă și să aibă gust proaspăt, aromat, ușor amărui.
Posteaza comentariu